Conform Europese richtlijnen heeft de Nederlandse overheid het voertuigreglement (per 1 mei 2009) gewijzigd en gesteld dat een hulpkoppeling voor aanhangers met een maximum massa tot 750 kg niet langer verplicht is. Maar als er wél een hulpkoppeling aanwezig is, dan is men bij wet verplicht om deze op de juiste manier te gebruiken.
Discussie
Bovenstaande regels zijn op z'n minst vreemd te noemen, temeer daar de eigenaar of bestuurder van het trekkend voertuig te allen tijde verantwoordelijk is voor de veiligheid van de aanhanger.
Als deze, zonder hulpkoppelingskabel, losschiet van de auto en er ontstaat schade, dan kan er ook discussie ontstaan met de verzekeringsmaatschappij. De eigenaar van de aanhangwagen heeft immers bewust afgezien van montage van een hulpkoppeling (of eigenhandig verwijderd) en neemt daarmee een risico.
Advies
Het enige juiste advies lijkt dan ook om toch een hulpkoppeling te monteren én om deze altijd op de juiste manier te gebruiken. Controleert u dan ook of de auto is voorzien van correcte bevestigingsmogelijkheden.
Zware aanhangers
Voor aanhangwagens boven de 750 kg is niets veranderd en geldt dat deze altijd voorzien moeten zijn van een losbreekreminrichting.
Een touwtje als losbreekkabel volstaat nooit
Assortiment
Voor de juiste onderdelen voor uw aanhanger kunt u uiteraard bij ons terecht. Bel (0592-372719) of mail ons.