De aanduiding "AMPT" op de zijkant van een Trelleborg kraanband of shovelband, wil zeggen dat het hier gaat om een band geschikt voor meerdere agrarische of grondverzet doeleinden. (AMPT = Agricultural Multi Purpose Tyre).

Deze buitenband is dus speciaal ontworpen als aangedreven landbouwband voor agrarische voertuigen of als grondverzetband voor mobiele graafmachines (kraanband) of wielladers (shovelband) die zowel werken op gevoelige bodemcondities (weide, akker of drassig bouwterrein) als veel op de weg rijden.
Bijzonder geschikt dus voor agrarische loonwerkers. Of voor grondverzetbedrijven die veel op zachtere ondergronden werken.

De opbouw van de band, het weloverwogen profiel en de lage bodemdruk dragen bij om geen sporen achter te laten en minimale bodemverdichting. Deze band is flexibel voor zachte en slijtvast op harde oppervlakken.
Geschikt voor snelheden tot 65 km per uur. Raadpleeg daarvoor de bandenspanningstabel (het pdf-je) bij de bandenmaat of kijk even hier voor de loadindex/speedindex.

De slijtvaste AMPT rubber compound, toegepast in het loopvlak, verhoogt de levensduur van de band.

Historie over deze band
De Twin AMPT is een ontwikkeling van het Zweedse Trelleborg. Met een groot areaal aan bos kent Zweden veel bosbouwbedrijven. Trelleborg produceerde hiervoor van oudsher al bijzonder goede bosbouwbanden. Voor een bosbouwband is het leven zwaar. De bosgrond is aan de ene kant zacht en kwetsbaar en moet dus met de zware voertuigen ontzien worden. Aan de andere kant geven de wortels en stobben de band flinke optaters. Niet alleen onder het loopvlak, maar ook in de zijwangen van de band. Trelleborg slaagde er in een band te ontwikkelen (TWIN Forestry), die breed was met een plat loopvlak. En geschikt was om met een lage druk te werken. Daardoor werd de bosbodem gespaard. Door het sterke biasbelt karkas te voorzien van stevige wangen kregen stobben en stronken niet de kans om de wangen te beschadigen.

Vanuit deze bosbouwband heeft Trelleborg eind jaren 60 de brede landbouwband TWIN implement en TWIN tractor ontwikkeld. Jan Middelbos heeft deze banden begin jaren 70 sterk gepromoot in Nederland. Een iets latere variant was de TWIN loaderband, ontwikkeld voor wielladers en graafmachines. En TWIN Garden Tractor EWR voor tractoren en voertuigen voor fieldmanagers en groenvoorzieners. Toen het materieel sneller ging rijden is uit de TWIN Loader de TWIN AMPT voortgekomen.

In Nederland met haar drassige en kwetsbare bodem zijn de Trelleborg TWIN Loader en TWIN AMPT bestsellers gebleken. Jaren 90 en beginjaren 2000 was Middelbos b.v. hiermee voor Trelleborg nummer 1 topseller binnen Europa.