VACO-banden onder aanhangers controleren is essentieelMet de meivakantie en hogere temperaturen in het vooruitzicht, trekken vele vakantiegangers eropuit met de auto en/of caravan. Veel van de ruim 460 duizend in Nederland geregistreerde caravans en bijna 90 duizend campers gaan daarbij de weg op, evenals een groot aantal vouwwagens en trailers. Vereniging VACO, bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, pleit voor extra aandacht voor de banden onder deze recreatievoertuigen. Niet alleen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor de eigenaren zelf.

Bandenbewustzijn
Een caravan vertegenwoordigt een behoorlijke waarde. Maar ook de waarde van datgene dat wordt vervoerd met een trailer – zoals boten en paarden – is aanzienlijk. Onderzoek heeft aangetoond dat het leeuwendeel van de eigenaren zelf de banden controleert en dat niet laat doen door een bandenspecialist. Bijna 10% controleert zijn banden zelfs nooit of in ieder geval niet elk jaar. “Kampeerders en andere recreanten zijn zich niet altijd bewust van de gevaren van slechte of verouderde banden”, stelt Edwin Brinksma, Branchemanager van Vereniging VACO. “Als het mis gaat, gaat het goed mis. En de vakantievreugde is dan volledig verdwenen. Bovendien veroorzaakt deze groep veel leed bij andere weggebruikers en daarnaast nog eens flinke files.” 

Bandenspecialist
Met caravans en andere aanhangers worden over het algemeen niet zo heel erg veel kilometers gereden. Brinksma: “Toch is het belangrijk dat je jaarlijks de banden van je caravan goed controleert of dat laat doen door een bandenspecialist voordat je op vakantie gaat.” Na zes jaar neemt, afhankelijk van het gebruik en de opslag, de kans op uitval van een band toe. Ze zien er vaak nog prima uit, maar toch kunnen er gebreken zijn. Juist daarom is het van belang om controle van de banden, zeker als ze zes jaar of ouder zijn, jaarlijks over te laten aan een professionele bandenspecialist. Hij kan mogelijke gebreken, zoals flat-spotting (een vlakke kant aan de band door stilstand), uitdroging en andere mankementen vaststellen en als dat nodig is de band op de juiste bandenspanning brengen. Als de banden vervangen moeten worden, wegen de kosten niet op tegen de schade die ontstaat door een klapband.

Tips
Voor vakantiegangers die met de caravan of een trailer eropuit trekken heeft VACO nog een aantal handige tips.

- Controleer of de juiste banden onder uw auto en caravan of trailer zijn gemonteerd.
- Zorg voor de juiste bandenspanning.
- Check de banden regelmatig op eventuele schades en verwijder veroorzakers van trillingen (zoals steentjes) uit het loopvlak.
- Laat inrijdingen vakkundig repareren door een bandenspecialist of vervang de band als dat nodig is.
- Voorkom overbelading en daarmee overbelasting van de banden.
- Verdeel de lading gelijkmatig en volgens de voorschriften. Daarmee voorkomt u overbelasting van één van de banden.
- Met een caravan of trailer achter uw auto bent u minder wendbaar. Snelle manoeuvres, zoals plotseling inhalen of van baan wisselen, kunt u daarom beter vermijden.
- Pas uw snelheid aan.
- Respecteer de aanwijzingen van uw auto- en caravanfabrikant.
- Stal de caravan of aanhanger na de vakantie koel, donker en in een goed geventileerde omgeving. Dat  voorkomt onnodige veroudering van de banden.