Waar moet ik met de bandenkeuze nu al rekening mee houden?

• In de wettelijke Regeling Voertuigen worden de eisen omschreven waar de landbouwvoertuigen aan moeten voldoen die op de openbare weg rijden. Per 1 januari 2017 wordt de Regeling Voertuigen aangevuld en gewijzigd met voertuigeisen op basis van “eerste toelating” en maximale snelheid.
Hou rekening dat er verschillen zijn in eisen voor landbouwvoertuigen, afhankelijk van nieuw of bestaand, of maximale snelheid.
• Als de maximale snelheid van bepaalde landbouwvoertuigen omhoog mag, bijvoorbeeld van maximaal 25 naar 40 km/uur, dan moet ook de Speedindex van de band dus toereikend zijn.
Eisen voor de remmen van voertuigen die sneller mogen rijden dan 25 km/uur zijn zwaarder dan de huidige (permanente eisen). Dat betekent soms een grotere remtrommel en dus grotere velgdiameter.
• Bij een landbouwvoertuig dat aangeboden wordt voor EU homologatie (typegoedkeuring), geldt dat de bandenmaataanduiding specifieker bepaald is. Zo moet de sectiebreedte uitgedrukt zijn in mm. Dus bijvoorbeeld niet meer 10.0/75-15.3 maar 260/70-15.3

Een verplichte apk voor traktoren die harder kunnen rijden dan 40 km/uur geeft een bandenservicebedrijf of LMB mogelijkheden voor omzetstijging bij de verkoop van banden.