BRUSSEL - Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is teleurgesteld dat een meerderheid van de Transportcommissie van het Europees Parlement de verdere ontwikkeling van de ecocombi (langere en zwaardere vrachtwagens) in Europa blokkeert. Dat bleek vandaag bij de stemming hierover in de Transportcommissie van het EP.

Van Dalen spreekt van een gemiste kans: "De Europese Commissie wil dat landen zelf bepalen of ze grensoverschrijdend verkeer van ecocombi's toestaan. Dat is een verstandige aanpak omdat de invoering van deze vrachtwagens nationaal gevoelig ligt. Helaas blokkeert het Europees Parlement vandaag deze aanpak, omdat de transportcommissie intern verdeeld is. Leden uit noordwest Europa zijn erg voor. Hoe zuidelijker/oostelijker je komt, des te groter de weerstand."

Volgens Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, is het onbegrijpelijk dat het EP de verdere ontwikkeling van de ecocombi frustreert: "In Nederland is de ecocombi al toegestaan in het goederenvervoer. Dat leidt tot minder milieuvervuiling, minder vrachtwagens en dus ook minder files. Ook blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu dat de invoering van de ecocombi niet leidt tot extra kosten voor wegenonderhoud of verslechtering van de verkeersveiligheid. Hopelijk dringt het besef dat de ecocombi een enorme kans voor het wegvervoer is, vlug door in alle Europese landen. Deze innovatieve vrachtwagen is goed voor zowel het wegvervoer, als het milieu en de verkeersveiligheid", aldus Van Dalen.