Vanmorgen om 09:00 is een grote landelijke praktijktest met platooning van start gegaan op onze wegen. Rijkswaterstaat heeft een ontheffing verleend voor diverse snelwegen voor de test, waar zo'n 250 trucks in totaal aan mee doen.

De Experience Week Connected Transport is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om samen met de sector connected transport in de logistieke praktijk te brengen. Met de Experience Week dragen de deelnemende partijen bij aan een veilig, bereikbaar en toekomstbestendig Nederland. De officiele aftrap is op maandag 1 oktober in Tilburg bij het distributiecentrum van Albert Heijn.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): ‘Deze week rijden in heel Nederland vrachtwagens die met speciale technieken in verbinding staan met onder meer slimme verkeerslichten. Daardoor kunnen vrachtwagens beter doorrijden, dat is positief voor de sector. Het is belangrijk om dit soort innovaties goed te testen, want veiligheid staat altijd voorop.’

Boeiender

''Natuurlijk zijn we erg benieuwd hoe het straks in de testweek verloopt'', zegt Erick Quick van transportedrijf Cornelissen. ''We werken hieraan mee omdat duurzaamheid in onze bedrijfsvoering en vermindering van CO2 voorop staan en dat geldt voor alle transporteurs bij deze proef. Platooning biedt kansen voor ons. We willen voorop blijven lopen en dit is de toekomst. Bovendien: het is interessant, ook voor de chauffeurs. Het maakt hte vak boeiender, leuker en je het meer kennis nodig.''

Drie regio's

De Experiece Week Connected Transport vindt plaats in drie regio's met intelligente verkeersregelinstallaties, de slimme verkeerslichten. De konvooien rijden van het Albert Heijn-distributiecentrum Tilburg naar Venlo en Antwerpen (retail), van de bloemenveiling Aalsmeer naar de Duitse grens (green) en tussen de Maasvlakte, Rotterdam en Dordrecht (containers). Vrijdag 5 oktober is het slotevent op de ECT Terminal Rotterdam. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal de testweek uitgebreid evalueren met de betrokken bedrijven. Waar zitten de kansen, waar liggen de successen en waar zijn verbeteringen nodig? DAF Nederland en de deelnemende DAF-klanten spelen in de evaluatie een belangrijke rol.

Grote landelijke praktijktest platooning

Bron: aftersalestruck.nl