Is een neuswiel nodig of verplicht?
Verplicht is het zeker niet, meestal wel handig. Bij zeer lichte aanhangwagens zou een valsteun (valbeugel) volstaan. Bij toepassingen waarbij de aanhanger toch niet handmatig verplaatst kan worden volstaat en steunpoot (dus zonder wiel), zoals je veel ziet bij landbouwwagens.

Wil je de aanhanger of trailer verzetten of naar de auto toetrekken om aan te koppelen dan is een neuswiel noodzakelijk.

Welk neuswiel voor welke ondergrond?
Op een egale harde ondergrond is een neuswiel met massief wiel de juiste keuze.
In het gras of zand is een neuswiel met een luchtband beter. Doordat de band afplat aan de onderkant ontstaat een groter contactoppervlak en zakt het wiel minder snel weg.
Een massief wiel zou wegzakken in de ondergrond en dat vergroot de rolweerstand.
Andersom heeft een luchtband op een harde ondergrond een iets hogere rolweerstand dan een massief wiel.
Een andere factor is de grootte van het wiel. Hoe groter het wiel hoe lager de rolweerstand. Vooral op zachte ondergrond is een groter wiel beter.

Samengevat neuswiel met massief wiel:
Voordeel = lage rolweerstand op harde ondergrond
Voordeel = gaat niet lek
Nadeel = hoge rolweerstand op zacht ondergrond door wegzakken.

Samengevat neuswiel met luchtband:
Voordeel = lage rolweerstand op zachte ondergrond
Nadeel = kan lekraken

Ik wil mijn neuswiel vervangen, waar moet ik op letten bij het bestellen?
Bevestigingswijze:
Wordt de buis van het neuswiel vastgeklemd, dan even de diameter van de buis opmeten. Bijvoorbeeld rond 48mm, rond 60mm, rond 63mm, rond 70mm.
Standaard worden deze neuswielen verkocht zonder klem. Als je die ook nog nodig hebt, kijk dan hier voor de neuswielklemmen.
Is de buis of koker met een console of flensplaat vastgeschroefd aan de dissel (bijvoorbeeld bij een opklapbaar neuswiel), dan de bevestigingsgaten en patroon opmeten.

Draagvermogen:
Hoewel een aanhanger niet te veel oplegdruk mag hebben, is het raadzaam om het draagvermogen van het neuswiel royaal te nemen. Klik hier voor alle neuswielen en verfijn de selectie (filter) op "max draagvermogen".

Zijn er nog andere varianten?
Jazeker! Met zijslinger of met extra lange buis of met een remfunctie.

Bestaan er betere kwaliteiten neuswielen?
Jazeker! En het verschil merk je als je de trailer wilt verplaatsen, vooral als het neuswiel al een jaar of ouder is. Een goed neuswiel is voldoende gesmeerd en blijft soepel omhoog te draaien. Een goede kwaliteit spindel is gelijkmatig en heeft een goede materiaalsterkte zodat slijtage uitblijft.
Het rubber van de luchtband of het kunststof van het wiel moet duurzaam zijn.

(Er is veel rommel op de markt. Niet bij ons. Middelbos BV verkoopt alleen neuswielen van fabrikanten die hun naam verdiend hebben. Bijvoorbeeld "Walter Winterhoff" of "Al-ko Kober").

Klik hier om naar ons aanbod neuswielen te gaan!