Paardebloemen produceren een elastische substantie die vergelijkbaar is met traditioneel gebruikt natuurlijk rubber. Onderzoekers hebben recent enorme vooruitgang geboekt zodat productie binnenkort mogelijk is.

Bandenfabrikant

Dankzij een studie van de universiteit van Münster (Duitsland) zou bandenproducent Continental wel degelijk overwegen om er banden mee te gaan produceren. Volgens de onderzoekers zou een paardenbloem een elastische substantie produceren die een vergelijkbare kwaliteit vertoont met dat van rubber van de rubberboom (hevea brasiliensis). De wilde bloem zou dus die laatste kunnen vervangen.

Noodzaak

Vooral omdat het veelvuldig voorkomen en makkelijke verspreiding ervan de prijs van het rubber, die tegenwoordig onder druk staat door een schimmelinfectie op verschillende plantages, zou kunnen doen dalen. “Daarom denkt Continental eraan het idee verder te ontwikkelen in samenwerking met een consortium van onderzoeksinstellingen en industriële partners. Het doel: het idee omzetten in producten voor de markt, vooral omdat de chemici in staat waren het enzym te identificeren dat verantwoordelijk is voor de snelle polymerisatie van het rubber van de paardenbloem. Ze slaagden erin dat enzym te desactiveren waardoor ze genetisch gemanipuleerde planten bekwamen waar het waardevolle latex makkelijker te oogsten is.”

Samenstelling van een band

[AFBEELDING]