(Vaker) gestelde vraag:

Ik ben op zoek naar nieuwe banden/velgen voor mij vakantie-aanhangertje. Het betreft de 4.00-8 Vredestein V47 Speedmaster die u aanbiedt op uw website. De aanhanger hangt een klein beetje achterover achter de auto. ik heb nog flink ruimte over onder het spatbord. Is het ook mogelijk om een grote maat wielen er onder te zetten? Zijn deze te verkrijgen?

Antwoord:

Soms is het mogelijk om een grotere maat wielen er onder te zetten, afhankelijk van de ruimte in het spatbord naar boven (en opzij, zie hieronder).

Ik ga er even van uit dat de swingarm van jouw as in onbelaste stand onder een hoek schuin naar beneden wijst. Als je vervolgens de swingarm “virtueel” horizontaal projecteert moet er nog minstens 4 cm tussen band en spatbord overblijven voor het doorveren bij maximale belasting.

Een goede kandidaat voor een groter wiel onder een vouwwagen is deze: https://www.middelbos.nl/catalog/product/view/id/4707/s/compleet-vredestein-v47-500-10-4pr/category/583/

Houd er wel nog even rekening mee dat dit wiel ook iets breder is dan je oorspronkelijke 4.00-8. De wielschijf (=bevestigingsplaat met de boutgaten) zit in dit geval ook hier in het midden, dus het wiel wordt zowel naar binnen als naar buiten iets breder.

Als je op de website achter beide wielen op “vergelijk” klikt, en daarna bovenin op “vergelijken” klikt, krijg je ze netjes naast elkaar.

Als je voor een groter wiel kiest, win je het verschil van de halve diameter van beide wielen.

Voordeel van een groter wiel is verlaging van de rolweerstand en minder kans op klapbanden (want minder omwentelingen en hoger draagvermogen, dus minder vervorming, dus minder warmteopbouw).

Let op: Het hogere draagvermogen van de band kun je niet altijd gebruiken om meer te laden. Het draagvermogen van de as moet daar natuurlijk op berekend zijn. Ook de grotere wieldiameter heeft een negatief effect op de belasting van de lagers.