Wat is een kogelkoppeling? Welke kogelkoppeling moet ik hebben?

Wat is een kogelkoppeling?

Hoe kies je een kogelkoppeling en waar moet je op letten? Een kogelkoppeling vormt de verbinding tussen de auto een aanhangwagen, caravan, paardentrailer, boottrailer of vouwwagen. De koppeling wordt gebruikt voor het aankoppelen van de trailer oid. op een trekhaak. 

Hoe kies je een kogelkoppeling?

Waarom zou je de kogelkoppeling bij Middebos BV kopen?
Middelbos BV is al meer dan 45 jaar kogelkoppelingenspecialist, met een enorme voorraad in eigen magazijn en snelle levering. (Met trots kunnen wij zeggen dat de kogelkoppelingen van "Walter Winterhoff" uit Breckenfeld al sinds het jaar 1966 verkopen). Meer dan 25 jaar hebben wij vrijwillige caravankeuringen verricht in samenwerking met onder andere Politie Assen en Essent. Door deze jarenlange ervaring in de praktijk weten we wat er speelt bij een kogelkoppeling. "Made in
Germany" Alle kogelkoppelingen die wij verkopen zijn van gerenommeerde Duitse fabrikanten, zijn grondig getest en voorzien van een Europese TypeGoedkeuring.

Wat moet je weten?
Maximaal draagvermogen (staat vermeldt als "maximum massa voertuig" op het kenteken van de aanhangwagen, vouwwagen of caravan).
Maat van de buisdiameter of vierkant koker
Boutgatenpatroon: horizontaal / verticaal
Boutgat: M12 of M14
S-waarde (steunwaarde of kogeldruk): Staat vermeldt als "maximum last onder de koppeling" op het kenteken van de aanhangwagen, vouwwagen of caravan. S-waarde van de kogel moet even groot of liever nog groter zijn de de S waarde op het kenteken
Eventueel het merk: staat ingeslagen in de kogelkoppeling. Bijvoorbeeld Walter Winterhoff, Albe Berndes of Al-ko Kober.
Eventueel het type: staat ingeslagen in de kogelkoppeling. En begint vaak met WW... of EM... of AK...

Wat is verder nog handig om voor te kiezen?
Sommige types hebben een aankoppelindicator.
Sommige types hebben een slijtage-indicator.
Sommige types hebben een vlakke / horizontale hendel, zodat de achterdeur van de (bestel)auto vrij blijft. Er zijn speciale antislinger kogelkoppelingen. Ook wel stabilisatorkoppeling of veiligheidskoppeling genoemd.

Nog iets om over na te denken
Het verliezen van een aanhanger of caravan kan grote materiële schade, lichamelijk letsel of zelfs de dood tot gevolg hebben.
Koop dus niet zomaar een kogelkoppeling op internet, marktplaats of bouwmarkt. Er zijn wel degelijk kwaliteitsverschillen in staalkwaliteit, afwerking of maattoleranties. Besef dat de kogelkoppeling een veiligheidsonderdeel is.
Een kogelkoppeling kan versleten zijn door gebruik og mechanisch beschadigd zijn door ruwe behandeling
Ook kan je een verkeerde kogelmaat hebben. Regelmatig worden niet-Europese trailers geimporteerd met niet-Europese kogelmaten. Zo lijkt bijvoorbeeld een Amerikaanse kogel heel veel op de Europese, maar is geen 50 mm!
Alle kogelkoppelingen die wij verkopen zijn van gerenommeerde Duitse fabrikanten en zijn voorzien zijn van een Europese Goedkeuring.

Middelbos BV is al meer dan 45 jaar kogelkoppelingenspecialist, met een enorme voorraad in eigen magazijn en snelle levering.


Wat zoekt u in de categorie kogelkoppelingen? 

    

Back to Top