Een lanemarker (beter bekend als ijsbaanblokje) is een blokje dat wordt gebruikt om bij het schaatsen het verloop van de baan aan te geven, door het op bepaalde lijnen in het ijs te plaatsen. Bij het langebaanschaatsen worden de blokjes gebruikt om de afzonderlijke banen voor de schaatsers aan te geven, terwijl de blokjes bij het shorttrack alleen de bochten markeren.
Middelbos BV levert al ruim 20 jaar lanemarkers aan landelijke, mondiale en Olympische kampioenschappen. Voor de Olympische winterspelen in Turijn - Italië,  Vancouver - Canada en in Pyeongchang - Zuid-Korea hebben wij de lanemarkers geleverd.


Geschiedenis

Een medewerker van de kunstijsbaan in Assen was al enige tijd op zoek naar iets om de verschillende banen aan te kunnen geven op de ijsbaan. Op dat moment werden de banen nog aangegeven doormiddel van lijnen met sneeuw. Dit probleem kwam toevallig ter sprake toen hij bij ons kwam. Een kunststof halffabricaat uit het magazijn bleek exact de goede vorm, gewicht en kleur te hebben. Een simpele praktijktest bevestigde het vermoeden en een nieuw product was geboren. Sindsdien zijn de blokjes op enkele punten verbeterd en zijn de ijsbaanblokjes leverbaar met logo's en in elke wenselijke kleur.


Eigenschappen

Een blokje is circa 5 centimeter in doorsnede, is hol en weegt een paar gram. De kunststofdop is enigszins poreus en vriest daarom niet vast aan het ijs. Wanneer een schaatser het blokje raakt schiet deze weg over het ijs. Het blokje is zwaar genoeg om niet weg te waaien op buitenbanen. Doordat het kunststof redelijk zacht is, beschadigd het de zamboni (dweilmachine) niet als er een blokje opgeveegd wordt.

Olympische Spelen 2006

De 20e editie van de Winterspelen zijn gehouden van 10 tot 26 Februari 2006. Alle schaatswedstrijden vonden plaats in Turijn, Italië. Voor deze spelen zijn zowel de rode als de blauwe lanemarkers geleverd. Nederland wist Blauwe ijsbaandop Olymische Winterspelen Torino 2010deze Spelen 3 gouden medailles, 2 zilveren en 4 bronzen medailles in de wacht te slepen.

 

 

Olympische Spelen 2010

De 21e editie van de Winterspelen zijn gehouden van 12 tot en met 28 februari 2010 in Vancouver, Canada. Alle schaatswedstrijden vonden plaats in het Richmond Olympic Oval in Richmond. Voor deze Spelen zijn zowel de groene als
de rode lanemarkers geleverd door Middelbos BV. In het Olypisch museum van Vancouver zijn de lanemarkers te zien. Nederland wist deze Spelen 4 gouden, 1 zilveren en 3 bronzen medailles in de wacht te slepen.
In de eerste instantie zouden er groene blokjes gebruikt worden in het Richmond Olympic Oval, aangezien dit ook de huisstijlkleur is van de Spelen. Na protesten van de schaatsers over de zichtbaarheid van de blokjes, heeft de organisatie alsnog besloten de rode blokjes neer te leggen, welke wij ook geleverd hebben.
Lanemarker/schaatsbaandopje vancouver 2010

Olympische Spelen 2018

De 23e editie van de winterspelen vindt plaats van 9 tot 25 februari 2018 in Pyeongchang Zuid-Korea. Voor dit evenement hebben wij rode lanemarkers geleverd. Alle schaatsevenementen vinden plaats in het Olympische park Gangneung. Nederland is geindigd op nummer 5 in de medaillespiegel, met 8 gouden, 6 zilveren en 6 bronzen medailles.

Lanemarker/schaatsbaandopje pyeongchang 2018

Belangstelling in het product?

Wilt u meer weten over dit bijzonder product mail of bel (0592-372719) ons.

 


Back to Top