De onderrijbumper (of stootbalk) is een wettelijk verplichte beschermingsinrichting aan de achterzijde van een vrachtwagen of aanhanger. Het is bedoeld om bij een botsing het "klemrijden" of "eronder rijden" van het achteropkomende kleinere voertuig te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten stootbalken voor vrachtwagens:
WUF 105 K   WAP WUF 100 S    WUF 100 SRK
                         
   Opklapbare stootbalk                  Vaste stootbalk, kortbenig          Vaste stootbalk, langbenig


WUF 105 MSK            WUB ZZK   
Stootbalk voor meeneemheftruck         Stootbalk met flenskogelconsole

 

Wat is de functie of het nut van een onderrijbumper?
De onderrijbumper is een wettelijk verplichte beschermingsinrichting aan de achterzijde van een vrachtwagen of aanhanger. Het is bedoeld om bij een botsing het "klemrijden" of "eronder rijden" van het achteropkomende kleinere voertuig te voorkomen.

Een onderrijbumper wordt ook wel een onderrijbeschermbumper, achterbumper, stootbalk, stootbalkconstructie, onderrijbeveiliging of "beschermingsinrichting achterzijde" genoemd. Op het typeplaatje staat "Unterfahrschutz", het Duitse woord voor onderrijbumper. In het engels wordt gesproken over "Underrun protection" of ook wel "Mansfield bar".

Zijn de onderrijbumpers goedgekeurd?
Een onderrijbumper moet voldoen aan de EG richtlijn (typegoedkeuring) ECE R58. Naast sterkteberekeningen worden er ook botsproeven gedaan. Alle door ons verkochte onderrijbumpers zijn van Duits fabrikaat en voldoen ruim aan deze strenge eisen.

Bekijk ons volledig aanbod stootbalken in de webshop.

Back to Top